Problem z bluetoothem w Columbusie - się rozłacza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EstebanA759659
    Classic
    • 2016
    • 10

Mojego klekota podstawie i niech mechaniory szukają usterki :lol:
    Here is my web page - ewa
  • apko
    Drive
    • 2013
    • 44

Witam,
    mam taki problem, że BT rozłącza się z telefonem i po kilkunastu sekundach podłącza się na nowo. Czasem po rozłączeniu w ogóle nie potrafi ponownie się podłączyć. Kilka razy się zdarzyło że wykonał to podczas rozmowy. Telefon na pewno jest sprawny bo testowałem na 3 innych modelach telefonów i było tak samo. Strasznie to irytujące jest. Raz na ekranie telefonu widziałem komunikat o braku jakiegoś adresu BT, ale komunikat wyświetlał się może z 2 sekundy i nie zdążyłem go dokładnie przestudiować.
    Miał ktoś taki problem? Czy BT jest zamontowany w środku w NAVI czy też jest to moduł zewnętrzny?
    Wdzięczny będę za jakąś podpowiedź.
    PW

Komentarz

• ruta82
      Classic
      • 2013
      • 22

Niebieski zab znajduje sie w tak zwanym main unicie ktory umiejscowiony jest w schowku, tam gdzie wejscia sa na karty SD. Mozliwe ze trafila sie Tobie wadliwa jednostka gdzie bluetooth, jego antena czy inna fizyczna czesc jest uszkodzona. Obstawiam ze nie jest to wina oprogramowania i nie wystepuje zbyt czesto.
      Moja propozycja to przetestowac to urzadzenie jeszcze raz innym telefonem. Fajnie by bylo gdybys zrobil fotke w przypadku wystapienia jakiegos bledu czy wyskakujacego dziwnego okna, wtedy moglbym kuknac w pracy czy taki blad u nas wystapil badz poprostu rzucic blad do bazy i niech deweloperzy sie tym bawia. Ale podstawowa porada, jesli to nie ustapi jedz do serwisu i zglos problem. Mysle ze zamowienie nowej jednostki nie bedzie trwalo dluzej niz tydzien.

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Technisat?
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• ruta82
          Classic
          • 2013
          • 22

Zamieszczone przez shado
          Technisat?
          Nie mam zielonego pojecia kto jest producentem BT dla VW. Wiem jedynie ze jednostki albo poprostu wieksze czesci do grupy VAG dostarcza Harman badz Bosch. Kto jest ich podwykonawca ciezko stwierdzic.

Komentarz

• ketivv
            L&K
            • 2011
            • 1155

jaki to telefon lub inaczej jakie to telefony ?

Komentarz

• apko
              Drive
              • 2013
              • 44

Zamieszczone przez ketivv
              jaki to telefon lub inaczej jakie to telefony ?
              Samsung SOLID, Nokia6103, Nokia515. Bez znaczenia czy BT-2.1 czy też BT-3.0.
              Rozłącza się przypadkowo i nie jest to skorelowane z innymi zdarzeniami.
              PW

Komentarz

• Bomber
                Ambiente
                • 2013
                • 226

Jedź do serwisu - masz problem z modułem. Musza wymienić.
                Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Bomber
                  Musza wymienić
                  a skąd wiesz że to padnięty moduł?
                  a może soft telefonów?
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

w 2 Skodach Yeti Samsung Solid nie działa
                    można parować nawet zaczyna czytać książkę telefoniczną ale niestety w trakcie każdej rozmowy bt po chwili rozłącza parę skoda_br - samsung solid
                    z innymi telefonami (głównie androidiowe smartfony) obydwa zestawy pracują bez zastrzeżeń

Komentarz

• Przem78
                      Rider
                      • 2013
                      • 561

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                      Musza wymienić
                      a może soft telefonów?
                      O ile w tel nie był grzebany soft, to w moim aucie nie miałem ŻADNEGO problemu z telefonami:
                      - Galaxy SII
                      - Galaxy SIII
                      - Galaxy Nexus
                      - Galaxy SIV
                      - Note I i II
                      - Sony Experia neoV
                      - Galaxy ACE
                      - Nokia 6300
                      - Galaxy TAB 10.0 (z modułem 3G)
                      - Nokia 6210 Navigator

więc IMO padnięty moduł jest bardzo prawdopodobny
                      Pozdr. Przemek

Komentarz

• Bomber
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 226

Musza wymienić
                        a może soft telefonów?
                        Piotrek, u nas w Skodach była podobna sytuacja. Padł moduł i na to tu stawiam bo się podobnie wg.opisu to zachowuje.
                        Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen

Padł moduł i na to tu stawiam bo się podobnie wg.opisu to zachowuje.
                          ups
                          czyżby pierwszy fuck-up w O3?
                          hmm, napiszcie jak to się skończy- czy ASO powie coś mądrego na ten temat
                          w O2 czesto podobne sytuacje były związane z niekompatybilnością softu tel z modułem bth stąd moja koncepcja

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• apko
                            Drive
                            • 2013
                            • 44

Zamieszczone przez Przem78
                            Musza wymienić
                            a może soft telefonów?
                            O ile w tel nie był grzebany soft, to w moim aucie nie miałem ŻADNEGO problemu z telefonami:
                            - Galaxy SII
                            - Galaxy SIII
                            - Galaxy Nexus
                            - Galaxy SIV
                            - Note I i II
                            - Sony Experia neoV
                            - Galaxy ACE
                            - Nokia 6300
                            - Galaxy TAB 10.0 (z modułem 3G)
                            - Nokia 6210 Navigator

więc IMO padnięty moduł jest bardzo prawdopodobny
                            Dzisiaj testowałem z NOKIA 301 i to jedyny telefon jak na razie co dobrze działa i się nie rozłącza.

Dziwnie natomiast zachowuje się NOKIA6303, tzn prawie działa, gdyż jak na ekranie wyświetla się stan baterii to jest OK, ale czasem tej ikonki nie ma i wtedy my możemy dzwonić, a jak ktoś do nas dzwoni to się nie da odebrać...
                            PW

Komentarz

• Przem78
                              Rider
                              • 2013
                              • 561

Zamieszczone przez apko
                              Dziwnie natomiast zachowuje się NOKIA6303, tzn prawie działa, gdyż jak na ekranie wyświetla się stan baterii to jest OK, ale czasem tej ikonki nie ma i wtedy my możemy dzwonić, a jak ktoś do nas dzwoni to się nie da odebrać...
                              Ja zauważyłem coś innego, że w oby dwóch moich telefonach (Experia Neo V i Note II) czasami ikona od baterii pokazuje kolor czerwony mimo, że baterii jest min 30% i druga rzecz to widzę komunikat "brak sieci" wskaźnik na radiu pokazuje 0 a w telefonie 1-2 kreski oczywiście można dzwonić i odbierać połączenia ale wygląda na to, że wskaźniki w Bolero są mocno orientacyjne. Jak do tej pory czyli 4 m-ce i 13.5 kkm nie miałem zerwania połączenia (chyba że brak sieci był też na telefonie) lub zawiasu systemu a gadam około 2-3 godzin dziennie z samochodu.
                              Pozdr. Przemek

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen

Bomber, IMHO temat jest nieco szerszy- podobno jest jakis problem w modułach bth grupy VAG
                                np dowiedziałem się, że w nowych seatach pojawia się problem z bth polegający na tym ,że uzytkownik po sparowaniu tel albo nie słyszy albo nie jest słyszany- zalezy od tego czy ma uruchomiony silnik czy tylko zapłon

Komentarz

• Bomber
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 226

LOL nieźle :szeroki_usmiech :shock: ale u kolegi się naprawiło po wymianie.
                                  Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen

po wymianie
                                    noo, typowo dla ASO :wink:

Komentarz

• Michal83
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 28

Columbus & Blackbarry numer zastrzeżony ...

Witam,

Od 2 dni użytkuje octavię III z columbusem i mam problem z zestawem glosnomowiacym! mianowicie jak dzwonię wybierając nr z Columbusa lub z kierownicy moj numer jest "zastrzeżony". Wie ktoś jak mozna ten problem rozwiązać....?
                                      Wybierając nr z Telefonu wszystko jest OK.
                                      Octavia III Kombi 2.0 TDI DSG Elegance+Columbus+Skóra+amizing+chromy+Front Assist i pare innych

Komentarz

• dooominik
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 30

U mnie działało idealnie (samsung s3 mini) to sobie zaktualizowałem androida do KitKata (CM11) i teraz mi rozłącza co parę minut
                                        Teraz zauważyłem, że w temacie jest columbus, a ja mam bolero, ale zakładam, że graty do bluetootha są te same

Komentarz

• Klebestift
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 16

W sąsiednim wątku pisałem o moim problemie z bluetooth w Bolero. U mnie na początku Bolero bardzo długo się łączyło z telefonem a w czasie jazdy często zrywało połączenie. Zacząłem kombinować z ustawieniami i okazało cię że w ustawieniach bluetooth mam włączoną opcję bluetooth audio - po jej wyłączeniu połączenie z telefonem nawiązuje się błyskawicznie i nigdy się nie zrywa. Nie aktualizowałem softu i wiem że to rozwiązanie prowizoryczne (o ile to działa u innych i rzeczywiście jakoś rozwiązuje ten problem) bo wszystko powinno działać jak należy przy wszystkich funkcjach włączonych. Ja po prostu nie potrzebuję bluetooth audio, telefon działa mi w samochodzie jak należy i nie chce mi się na razie nic więcej kombinować. Mam telefon Samsung GT-S7710.

Komentarz

• dooominik
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 30

Rozwiązanie z wyłączeniem BT audio działa.
                                            Okazuje się jednak, że aktualizacja softu w telefonie też rozwiązuje problem (u mnie CM11 M6)

Komentarz

• maol72
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 245
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Re: Columbus & Blackbarry numer zastrzeżony ...

Zamieszczone przez Michal83
                                              Witam,

Od 2 dni użytkuje octavię III z columbusem i mam problem z zestawem glosnomowiacym! mianowicie jak dzwonię wybierając nr z Columbusa lub z kierownicy moj numer jest "zastrzeżony". Wie ktoś jak mozna ten problem rozwiązać....?
                                              Wybierając nr z Telefonu wszystko jest OK.

Wejdź w menu Ustawienia>Phone i tam szukaj. (lub Phone > Ustawienia)
                                              Z tego co pamiętam tam prawdopodobnie jest gdzieś opcja żeby włączyć tzw. CLIP-a albo wyłączenie CLIR-a. Jest też możliwość prefiksu kraju: (+48-...) :lol:

Ja też miałem na początku problemy z Lumią 820 w aucie. Też mi zanikał telefon.
                                              Testowałem współpracę Columbusa z Nokią 3120 Classic , co było zauważalne ewidentne podbicie sygnału GSM. U mnie w aucie jest BT z "z obsługą głosową, połączenie z anteną zewnętrzną, Phone box ..." i chodził ze starą Nokią rewelacyjnie. Po podpięciu krótkim kabelkiem USB był dostęp do karty micro SD w telefonie /tak jak pendrive/
                                              Teraz z Lumią 820 /po upgradzie do WP 8.1/ jest jak dotychczas spoko.
                                              O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                                              -----------------------------------------------------
                                              Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• KubaCK
                                                Classic
                                                • 2015
                                                • 18

Jako kolejny dołączam do problemu z Bluetooth z OIII.

Ja mam swinga z tym małym wyświetlaczem. Problem mam taki, ze telefon czasem rozłączy połączenie Bluetooth i nie da się go ponownie połączyć. Pomaga tylko wyłączenie i włączenie telefonu.

Myślałem, ze to problem telefonu. Korzystałem z Lumii 635, wczoraj zmieniłem na Lumie 730. Jest to samo.

Najgorsze jest to ze czasem rozłącza się co 20 minut a czasem działa dobrze przez cały dzień ...

Komentarz

• gradek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 12904
                                                  • Superb III (3V3)

KubaCK, może podasz nr sterownika BT.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                                  Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                                  Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

Pracuję...